d
I am Me. In the entire world, there is no one else exactly like me. Everything that comes out of me is authentically mine, because I alone chose it: I own everything about me: my body, my feelings, my mouth, my voice, all my actions, whether they be to others or myself. I own my fantasies, my dreams, my hopes, my fears. Because I own all of me. I am me, and I am Okay.

Tuesday, December 14, 2010

demam, batuk dan selsema

assalamualaikum wbt..
cuace sgt xmenentu skang ni smpai aku pn dlanda pnyakit bjangkit yg agk sukar diubati.. uwaaa, sdey oo.. skt idung,tinge, tekak, sendi n sgalanyelaaa... ya ampun, mcm skt tangan kaki n mukut je.. haish... muke sememeh gile nokkk.... hahaha, skit jiwe tgk!! mulot senget2.. idung kembang kempis mcm panda dlm zoo... apekah name sindrom ini??? selesema panda kot.... 

sila hargai diri sendri.. ahaks, xmasal!! cik panda~

even domam2 pn, aku ttp gigih n gagah nokk... aku buat cheesecake u..... gebus mulus mcm kulit cik panda ni.. kuang2.. :)

ini dia kek yg thasil apabila demam panas cik panda ini melanda.. kek tlebey2 dr loyang..
seb bekla xmelempah2 ms dbako.. selamat den~




demikianlah rupe bntuk n wajah kek gebus mulus tu slps dkeluarkan dr oven cik panda yg agk baru tp xbaru sgt ye.... 



ini juga untuk tontonan umum n semua lapisan masyarakat bole tgk ye... xde unsur2 yg mnyakitkan at or ape2 ye... di sini jge, aku sdiakan resepi cheesecake gebus mulus ni utk rujukan mne2 pihak.... silala copy n paste kpd spe2 yg xmalu tu.. eh2 x.. sy bgurau.. sy ikhlas bkongsi... :) 

resepi ni pn copy paste jgk.. hahaha.. dr sini..


Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )

  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila

Cara-cara

  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.


selamat mencuba!!!


Photobucket

No comments:

Post a Comment